Het sprookje van Vrouw Holle voor Mensen van NU

Na het uitkomen van haar boek Vrouw Holle en de verborgen wijsheid in sprookjes in maart 2017 gaf Annine lezingen over dit boek. Dan trokken moeders haar na afloop aan de jas en vroegen met klem: ‘Wanneer schrijf je nu eens een sprookje dat ik aan mijn kinderen kan voorlezen’? Die vraag liet Annine niet los... En zo kwam het dat een sprookjesboekje voor volwassenen én kinderen zomer 2017 onder tropische temperaturen, in twee dagen geboren wilde worden. Innerlijk Besef heeft de primeur want het zal Annine’s eerste lezing over dit nieuwe 21e eeuwse sprookje worden. Holle’s wijsheid is van essentieel belang om inzicht in het Leven te krijgen en tot Vertrouwen, Verbinding en Vrede te komen. Holle plaatst vrouwelijk leiderschap zowel in praktisch als spiritueel perspectief. En dat is hard nodig nadat vele generaties in de Grimm-versie van het Holle-sprookje kennis maakten met een boze schoonmoeder, een slechte stiefzus en Holle als oude heks.

In het boekje wordt het sprookje van Vrouw Holle – op basis van historische gegevens – teruggebracht tot de essentie van de Oude Wijsheid en hertaald en toevertaald naar de beleving van Mensen van NU. Grootmoeder Holle legt haar kleindochter Helle uit hoe van een loden hart een gouden hart te maken. In eenvoudige en poetische taal geeft Holle haar visie op de essentie van het leven, de dood en het leven na de dood. Eerst leert zij Helle over de buitenkant van de dingen en daarna over de binnenkant. Hierbij slaagt zij erin esoterische kennis over de relatie tussen het hart van de kosmos en het eigen hart als centrum van lichaam, ziel en geest, op speelse, beeldende en eenvoudige wijze aan Helle over te dragen. Zij prikkelt Helle om te gaan schatgraven in zichzelf. Helle brengt de nieuw opgedane inzichten in de praktijk. Dan blijkt aan het eind van het boekje dat zij haar loden hart heeft omgevormd tot een gouden hart. Nu wordt zij de nieuwe Holle, die kennis over de buiten- en binnenkant van de dingen aan komende generaties zal doorgeven. En dat maakt de weg vrij voor een Nieuwe Gouden Tijd.

In het tweede deel volgt een toelichting op het sprookje vanuit de Oude Wijsheid. Deze wordt waar mogelijk, wetenschappelijk onderbouwd. Aan het eind van het boekje volgen twee  gepatriarchaliseerde varianten van het Hollesprookje bij Grimm: er is de versie uit 1812 waarin onder leiding van een boze stiefmoeder twee zussen - de goede Goudmarie en de slechte Pekmarie - tegen elkaar worden uitgespeeld én er is de eindversie bij Grimm uit 1857 waarin de oude Holle wordt verhekst.
Wanneer de gebroeders Grimm zich de vrijheid nemen verhaalelementen toe te voegen die het vrouwelijke vele generaties lang in een negatief daglicht plaatsten, dan nemen Mensen van NU zich de vrijheid deze vernislagen af te poetsen en de essentie van universele wijsheid daaronder te vinden. Dit nieuwe inzicht plaatst het sprookje van Vrouw Holle in egalitair, evolutionair en universeel perspectief.

 

Wij organiseren deze lezing in samaenwerking met PanSophia-Noord. Klik hier voor de website.

 

annine van der meer frontaalDr. Annine van der Meer is historicus, theoloog en symbooldeskundige. Zij schreef een aantal gezaghebbende boeken over de verborgen geschiedenis van het vrouwelijke en de vrouwen én hun vergeten bijdrage aan evolutie en beschaving. Onder His-Story delft zij Her-Story op ten einde Our-Story te schrijven. Waar nodig, vult zij het gevestigde vrouw- en mensbeeld aan teneinde gelijkwaardigheid, harmonie, balans en vrede voor de wereld te bereiken. Al in 2008 richt zij de stichting Pansophia op als school van Wijsheid in de 21eeeuw, een school die bewustwording, spiritualiteit en de kracht van vrouwen verbindt. Annine is zowel nationaal als internationaal een veelgevraagd spreker. Zij geeft wereldwijd lezingen die het gehele terrein van vrouwenstudies op een geïntegreerde en interdisciplinaire wijze omvatten. Meer informatie de auteur op www.anninevandermeer.nl en www.pansophia.nl.

Boeken:
Annine schreef een aantal toonaangevende boeken over de verborgen geschiedenis van het vrouwelijke en de vrouwen. Na het basisboek Van Venus tot Madonna uit 2006 schreef Annine nog acht andere boeken: Van Sophia tot Maria (2008); Venus is geen Vamp (2009) en The Language of MA the primal mother. The evolution of the female image in 40,000 years of global Venus Art (2013); De Zwarte Madonna van Oer- tot Eindtijd. De Moeder van Donker en Licht en haar dochter Maria Magdalena (2015); Nieuw licht op Nehalennia. Een Zeeuwse Moedergodin uit de vaderlandse geschiedenis (2015) en De Drie Dames uit Duitsland. De Matronen en Nehalennia, Moedergodinnen uit de vaderlandse geschiedenis (2015); Vrouw Holle en de verborgen wijsheid in Sprookjes (2017) en Het sprookje van Vrouw Holle voor Mensen van NU (2018). Diverse boeken zijn/worden in het Duits, Engels en Frans vertaald. Meer informatie over haar boeken op www.pansophia-press.nl.


Over de stichting PanSophia: Annine is oprichtster en voorzitter van Stichting PanSophia, school van Wijsheid in de 21e eeuw. Pansophia stelt zich onder andere ten doel de vrouwelijke kant van God, de vrouwelijke waarden en de bijdragen van vrouwen in oude en hedendaagse culturen te (her)ontdekken en uit te dragen; dit om bij te dragen aan het samengaan van vrouwelijke en mannelijke waarden in een  nieuw en geïntegreerd mensbeeld.  Binnen de Stichting Pansophia wordt, zonder winstoogmerk, onderzoek verricht, voorlichting gegeven en onderwijs verzorgd. Meer informatie op www.pansophia.nl.

 

 

Wanneer: Dinsdag 6 maart 2018

Waar: Zalencentrum Hingstman te Zeijen.

Hoe laat: 19:30 uur.

Entree: € 10,-- per persoon; donateurs € 8,--.

Jongeren tot 22 jaar € 6,-- per persoon.

Deze prijzen zijn inclusief 1 consumptie.