Categories:

Een nieuw licht op de Bijna-Doodervaring (BDE)

Lezing door Maureen Venselaar

Op woensdag 17 april 2024 in Zalencentrum Hingstman te Zeijen.

Reserveren is niet nodig.

 

De (bijna)dood is een mysterie dat sinds mensenheugenis omringd is met allerlei emoties en levensvragen. Is de dood het einde? Besta ik nog als ik er niet meer ben? Zie ik overleden dierbaren terug?

© Pixabay sciencefreak

Tegenwoordig geven mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad een nieuw antwoord hierop. Wereldwijd vertellen miljoenen BDE’ers dat ze op de grens van het leven (bijv. door hartfalen), plots uit hun lichaam gingen, zich in een grote donkere koude ruimte bevonden, en met lichtsnelheid door een eindeloze tunnel naar een licht gingen. BDE’ers zijn er absoluut van overtuigd iets van het leven na de dood te hebben meegemaakt en dat ze tijdens hun BDE een wezen van licht waren, (zelf)bewust, zonder pijn, en ook overleden dierbaren terugzagen.
De BDE wordt tot nu toe neurologisch óf bovennatuurlijk verklaard. Maar volgens de gerenommeerde Coma Science Group (universiteit Luik) schiet de neurologische verklaring nog steeds tekort, en is er geen enkel bewijs voor een bovennatuurlijke verklaring.

Drs. Venselaar heeft na 10 jaar veld- en literatuuronderzoek een nieuwe verklaring ontwikkeld, waarbij BDE-verhalen prachtig samenkomen met up-to-date wetenschappelijke kennis en met aloude inzichten uit levensbeschouwingen. Haar BDE-theorie is non-dualistisch, met toepassing van het wetenschappelijk principe van het Scheermes van Ockham en levert een geheel nieuw mensbeeld op.
De kern van haar nieuwe BDE-verklaring ligt in het verlengde van het gedachtegoed van bekend natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking, en is als volgt:
Wij zijn sterrenstof en onderdeel van het universum en worden altijd bepaald door de natuurwetten, tijdens ons leven, de (bijna)dood en het leven na de dood.

©Drew Gardner/ Maureen Venselaar

Uitgangspunt is enerzijds de (door neurowetenschappers bewezen) bijzonder grote emissie van licht uit het lichaam van bijna-doden en anderzijds de getuigenissen van BDE’ers dat zij op dat moment een wezen van licht waren. Daarenboven hebben familieleden en medisch personeel soms ook een emissie van licht uit de bijna-dode zien gaan. Dit mistig licht vormde in sommige gevallen zelfs een kopie van de stervende waarna deze uit het zicht verdween.
BDE’ers zeggen als wezen van licht uit hun lichaam te gaan, afstand te krijgen van hun fysieke lichaam en de aarde, waarna een duizelingwekkende ‘laatste’ reis begon naar de hemelse werkelijkheid van licht en liefde.

 

Tijdens de lezing neemt Maureen je stap voor stap mee in haar nieuwe visie op de (bijna)dood en zullen er ook fragmenten te horen zijn uit concrete BDE-verhalen.
De lezing wordt gemiddeld gewaardeerd met een 9. Enkele reviews:

  • De lezing is indrukwekkend en mooi;
  • Te vergelijken met de lezingen van Robbert Dijkgraaf die geweest zijn bij De Wereld Draait Door;
  • Stelt me gerust op wat ooit komen gaat;
  • De meest wetenschappelijke verklaring ooit;
  • Zeer troostend en hoopvol.

In haar werk kwam zij in aanraking met vragen rondom leven/dood en bijna-doodervaringen. Vanuit deze praktijk is zij haar 10-jarige detailstudie begonnen naar de bijna-doodervaring, in relatie tot verschijnselen binnen de (astro) fysica. Dit heeft geleid tot het boek “De (bijna-) dood ontrafeld”.

©Maureen Venselaar/ Color Blossom

Drs. Maureen Venselaar is geesteswetenschapper (studeerde af op de problematiek van dak-en thuislozen) en is 18 jaar geestelijk verzorgster geweest en 5 jaar voorzitter van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen (regio Zuid-Holland).

In haar werk kwam zij in aanraking met vragen rondom leven/dood en bijna-doodervaringen. Vanuit deze praktijk is zij haar 10-jarige detailstudie begonnen naar de bijna-doodervaring, in relatie tot verschijnselen binnen de (astro) fysica.Dit heeft geleid tot het boek “De (bijna-) dood ontrafeld”.

U vindt Maureens website door hier te klikken.
Een uitvoerige beschrijving van BDE leest u door hier te klikken.

 

Wanneer: woensdag 17 april 2024
Waar: Zalencentrum Hingstman, Hoofdstraat 18 te Zeijen.
Hoe laat: 19:30 – 22:15 uur.
Kosten: € 15,– per persoon; donateurs € 12,–.
Deze prijzen zijn inclusief koffie of thee.
Graag contant betalen.

Reserveren is niet nodig.

Tags:

Comments are closed