Categories:

Ons innerlijk anker in tijden
van onzekerheid, stress of verlies

Zoomlezing door Michiel Koperdraat
op 2 maart 2021 vanaf 19:30 uur.

U kunt zich niet meer aanmelden voor deze zoomlezing.

We leven in een tijd waarin ambivalentie, bedrog, geweld en misleiding aan de orde van de dag zijn. Dit leidt bij veel mensen tot angst en stress, soms ook tot afstomping en afgescheidenheid. Er is weinig verbinding in deze tijd, terwijl dat juist nu zo nodig is. Alles verandert snel en voordat je het weet laten we ons alle kanten op sturen. Oude ankerpunten zijn inmiddels (soms terecht) verworpen als niet meer van deze tijd. Hausses en trends kwamen er voor in de plaats. Als je niet stevig verankerd bent in jezelf, is het een behoorlijke uitdaging om je niet onbeperkt te laten meewaaien in de storm van het moderne hectische leven met alle gevolgen van dien. Er is dan te weinig rust, vertrouwen en duurzaamheid, zowel in denken, voelen als handelen. Steeds meer mensen lijken ook in de ban geraakt van bewustzijns-vernauwers zoals media, games en andere verslavende aandacht-opeisers zoals smartphones en werk. Zelfs in de spirituele wereld is dit zichtbaar.
Nu onze samenleving behoorlijk overhoop ligt, moeten we het eens hebben over hoe we door een verruiming van ons innerlijk besef de verankering in onszelf kunnen verstevigen. De omgang met andere mensen is nog nooit zo lastig geweest. Tussen vrienden en familieleden ontstaat afstand en relaties raken verstoord. Kinderen kunnen niet of nauwelijks fijn en vrij met elkaar omgaan, waardoor ze sociale ontwikkeling missen. We kennen allemaal wel mensen die het nu moeilijk hebben, want ook de omgang die mensen met zichzelf hebben, raakt nu makkelijk verstoord. Mensen raken ontregeld in zekere zin.
We gaan het in deze zoom-bijeenkomst hebben over wat ons steviger maakt, waardoor we vrijer komen te staan tegenover anderen. Waardoor we in onszelf de werkelijkheid vrijer kunnen blijven waarnemen. Het gaat om het waarnemen van wat er in onszélf gebeurt als we tegenstand, onzekerheid, angst of rouw ervaren. Wat wordt er in ons getriggerd? Welke mogelijkheden zijn er om onze perceptie, die vaak leidt tot een bepaalde manier van reageren, onder ogen te zien en te zuiveren? “Hoe leren we door de storm te gaan zonder nat te worden?” is de beeldspraak die ik graag gebruik.
Een interactieve zoom-bijeenkomst met Michiel Koperdraat (van Zelfkennis.nu en Universana.nl)
U kunt zich indien gewenst voorbereiden door het verslag van Michiels eerdere lezing in januari 2020 bij Innerlijk Besef te lezen: https://universana.nl/lezing-de-vierde-weg. Dit verslag staat ook de Nieuwsbrief nr 2. van 2020, die kunt vinden door hier te klikken.

Michiel heeft voor Radio Assen FM een interview gegeven over zijn lezing. U kunt dat hieronder beluisteren.

 

 

Michiel Koperdraat (1956) is musicus en is daarnaast ‘gids in de praktische spirituele filosofie’. Hij deelt graag met anderen wat naar zijn ervaring van belang is op het gebied van innerlijke ontwikkeling. In zijn interactieve bijeenkomsten nodigt hij uit tot zelfreflectie en zelfwaarneming waardoor er meer diepgang kan komen in denken, voelen en handelen. Door te leren toezien op de innerlijke processen die dit in de weg staan, kunnen ‘hoofd, hart en handen’ worden gezuiverd, is zijn overtuiging.
Michiel verdiepte zich vele jaren in de praktische filosofie en gaf lange tijd les aan studiegroepen op de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit in Groningen. Zijn inspiratie haalt hij voornamelijk uit het stelsel van Gurdjieff en Ouspensky en uit de Vedische filosofie.

U kunt zich niet meer aanmelden voor deze zoomlezing.

Wanneer: Dinsdag 2 maart 2021
Waar: Zoomlezing via internet
Hoe laat: 19:30 – 22:00 uur
Kosten: € 8,– per persoon

Tags:

Comments are closed