Categories:

Massapsychologie en totalitair
denken in de corona-crisis

Zoomlezing door Mattias Desmet
op 20 april 2021 vanaf 19:30 uur.

 

U kunt zich voor deze zoomlezing aanmelden door te klikken op de onderstaande knop.

Mattias Desmet, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit van Gent, gaat uitleggen welke psychologische principes verklaren waarom het merendeel van de bevolking tijdens de Corona crisis opvallend gemakkelijk maatregelen accepteert die zo’n enorme inbreuk maken op ons levensgeluk, onze vrijheid en onze welvaart. Waarom is een boodschap die door de massa gedragen wordt zo overtuigend, ook als de boodschap onvolledig of misschien wel niet correct is? Hoe ga je om met groepsdruk? Hoe blijf je wakker in een samenleving waarin nauwelijks nog ruimte is voor een andere visie?
De massapsychologische dynamiek die oprijst rond de reële kern van de corona-epidemie vertoont alle kenmerken van een psychologisch symptoom. Net zoals een individueel symptoom heeft het een signaalfunctie. Het verwijst naar een onderliggend maatschappelijk probleem met als voornaamste kenmerk een gebrek aan zingeving en de daaraan gekoppelde epidemische angst en depressie. Een maatschappelijk klimaat waarin onrust, angst en gebrek aan zingeving hoogtij vieren, is vatbaar voor massavorming. Alleen al in België worden 300 miljoen doses antidepressiva per jaar uitgeschreven. Men spreekt zelfs al van een burn-out epidemie. In zo’n sfeer is een bevolking buitengewoon gevoelig voor verhalen die de oorzaak van hun angst benoemen en op die manier een gemeenschappelijke vijand in het leven roepen – bijvoorbeeld het virus – die vervolgens ‘vernietigd’ moet worden.
De angst die voorheen onbestemd aanwezig was in de maatschappij, wordt nu ineens heel concreet zichtbaar waardoor het collectieve bewustzijn ook relatief eenvoudig wordt overgenomen door één dominant verhaal, in dit geval het verhaal van het virus. Blikvernauwing is dan één van de gevolgen. Bij massavorming zorgt de massale angst in een samenleving ervoor dat er een soort hypnose-achtige staat optreedt, waarin onderbewuste processen het brein nog meer overnemen dan normaal en dat vertroebelt onze ratio. Het dominante verhaal over het virus zuigt alle aandacht naar zich toe en het bewustzijnsveld vernauwt zich op één onderwerp en raakt het zicht op andere aspecten kwijt. Vergelijk het met een lichtcirkel van een lamp die je laat inkrimpen: alles wat niet in het licht valt verdwijnt in de duisternis en daarmee uit beeld. Het risico is dat daarmee ook alternatieve visies en oplossingen niet langer worden gezien.
We mogen niet onderschatten waartoe dit in de toekomst kan leiden. Maatschappelijke systemen die naar het totalitaire toe denderen doen dat langs herkenbare wegen. Inzicht in de psychologische dynamiek rond de corona epidemie helpt om inzicht te krijgen in wat er gaande is en hoe deze processen inwerken op zowel het collectief als op jou als individu. Vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Waarom besta ik?’ zijn nu meer dan ooit van belang. Ze vormen ook de basis voor de opdracht waar we samen voor staan: Zin en verbondenheid vinden in het leven zonder dat we daar een oorlog met een virus voor nodig hebben. Waar zit er in ons westerse wereldbeeld een opening die uitzicht geeft op een zinvol bestaan als mens?

Mattias Desmet gaf op 15 april een interview voor Radio Assen. U kunt dat hieronder beluisteren door erop te klikken.

 

Het artikel waarover hij spreekt tegen het einde van het interview vindt door hier te klikken.

 

Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Daarnaast heeft hij een praktijk als psychoanalyticus. Hij is auteur van boeken als “The pursuit of objectivity in psychology en Lacan’s logic of subjectivity: A walk on the graph of desire.”
Hij is ook een van de stichters van het Single Case Archief. In 2018 ontving hij de Evidence-based Psychoanalytic Case Study Price van de Association for Psychoanalytic Psychotherapy en in 2019 ontving hij de Wim Trijsburg Price van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

 

Aanmelding vooraf is noodzakelijk, dat kunt u doen door te klikken op de knop bovenaan deze pagina.

U krijgt dan een kalender op uw scherm en bij 20 april staat de tijd: 19:30-22:00 uur.
Indien u de muis op die tijd zet, worden de cijfers rood en als u dan klikt, opent er een reserveringsformulier dat u kunt invullen. Daarna kruist u het vakje aan bij: “Ik ben geen robot” en vervolgens klikt u op de blauwe knop “Ga verder naar betalen”.

U komt dan op een pagina waar u kunt kiezen tussen “betalen via iDeal” of “betalen bij aankomst.” Als u kiest voor “betalen bij aankomst”, dient u zelf het bedrag van € 8,– over te maken op IBAN-rekening NL08 TRIO 0254 4199 33 ten name van Stichting Innerlijk Besef te Beilen. Pas na ontvangst van uw betaling is uw reservering definitief.
Nadat u uw reservering heeft verzonden, krijgt u een bevestigingsmail en op de dag voor de zoom-lezing een herinneringsmail.
Kort voordat de zoom-lezing begint, krijgt u een e-mail met de inlogcodes.
Mocht het aanmelden niet lukken, stuurt u dan uw aanmelding per e-mail naar vraag@innerlijk-besef.nl.

Wanneer: Dinsdag 20 april 2021
Waar: Zoomlezing via internet
Hoe laat: 19:30 – 22:00 uur
Kosten: € 8,– per persoon

Aanmelding vooraf is noodzakelijk, dat kunt u doen door te klikken op de knop bovenaan deze pagina.

Tags:

Comments are closed