Categories:

Wat gebeurde er met Pasen?

Lezing door Michiel Koperdraat.

Op woensdag 5 april 2023 in Zalencentrum Hingstman te Zeijen.

U hoeft niet te reserveren voor deze lezing.

 

Het Paasverhaal (en feitelijk de hele Bijbel) zit vol metaforen, gelijkenissen en wonderen. Hier wordt iets mee verteld dat achter het verhaal verborgen ligt: een onderliggende laag met leerstellingen die in de tijd van Christus (en de eeuwen daarna) niet zomaar konden worden verteld. Deze waren bestemd voor mensen die hier al naar op zoek waren en dus ‘vruchtbare grond’ zouden zijn voor diepere inzichten en scholing.
Het huidige Pasen staat nu merendeels voor gezelligheid, familie, eieren en hazen, met als klap op de vuurpijl een bezoekje aan de meubelboulevard. Vrijwel niemand bezint zich op waar Pasen, als Feest van het Licht, werkelijk voor staat. In religieuze zin wordt er nog wel aandacht besteed aan Pasen. Elk jaar weer worden er binnen vele geloofsovertuigingen vastliggende rituelen uitgevoerd. Ook luisteren vele gelovigen en niet-gelovigen weer naar Bachs machtige Mattheus Passion en focussen zo volledig op het fysieke lijdensverhaal. Maar daar is geen Licht in te vinden.
Wat heeft Pasen ons in esoterische zin te zeggen, over onze éigen innerlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van elk individueel mens? Laten we deze avond iets van de onderliggende verhaallaag van Pasen blootleggen en laten we hierin vrijmoedig voorbijgaan aan vastgeroeste religieuze opvattingen.

Michiel Koperdraat (1956) is spiritueel filosoof en vertelt graag over wat naar zijn ervaring van belang is op het gebied van innerlijke ontwikkeling. Op zelfkennis.nu schrijft hij hierover, want hij schrijft geen boek maar een website, zonder enig financieel winstoogmerk.
Michiels interesse voor praktische filosofie was al op jonge leeftijd gewekt door P.D. Ouspensky’s Vierde Weg-boekje ‘De mens en zijn mogelijke evolutie’ en sindsdien is hij op zoek naar de essentie van innerlijke ontwikkeling. Die vond hij ook in de Vedische filosofie, voornamelijk in aspecten die gelijk in praktijk konden worden gebracht en die tot verdere ontwikkeling stimuleren. Het praktiseren van spirituele filosofie vindt hij dan ook erg belangrijk. Hij volgde jarenlang de School voor Praktische Filosofie, hielp met het opzetten van de vestiging ervan in Groningen en gaf hier een aantal jaren les aan startende studiegroepen. Inmiddels leidt hij zijn bewustzijns-studiegroepen onder de naam Universana.

 

Wanneer: woensdag 5 april 2023
Waar: Zalencentrum Hingstman, Hoofdstraat 18 te Zeijen.
Hoe laat: 19:30 – 22:15 uur.
Kosten: € 13,– per persoon; donateurs € 10,–.
Deze prijzen zijn inclusief koffie of thee.

Reserveren is niet nodig.

Tags:

Comments are closed